A 2018. 01. 01. után született almoknál kötelezővé tesszük az almok bejelentését a születéstől számított 5 napon belül, így az almok ellenőrízhetővé válnak. 

A bejelentés elküldhető elektronikus úton: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, vagy elküldhető levélben  a Klubirodának: Karakán Klub, 2134. Sződ, Grassalkovich út 24. Ellenkező esetben a kiskutyák származási igazolást nem, csak regisztrációs lapot kaphatnak. Regisztrációs lappal 9 hónapos koron túl nem vehet részt a kutya FCI rendezvényeken és nem kaphat export pedigree-t. 

15 - pireneusi hegyikutyáknál 18 - hónapos kor után, amennyiben a kutya saját jogon megszerzi a tenyészthető minősítést, a tulajdonos kiválthatja számára a származási igazolást. Ehhez - pireneusi hegyikutyák esetében - be kell mutatni a kötelező szűrések tanúsítványait (ED, HD) a tenyészszemlén. Figyelem! Csak betöltött 18 hónapos kor után elvégzett szűréseket fogadjuk el. Az elfogadott szűréseket a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület tagjai végezhetik és a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület bírálja el. Elfogadható minősítések: HD - A, B, C; ED - 0, 1.